Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Река Банщица застрашава пътя Кюстендил - София

More
1 седмица 7 часа ago #15419 от Кюстендил Инфо
Кюстендил Инфо created the topic: Река Банщица застрашава пътя Кюстендил - София
Река Банщица в района между пътния възел при КАТ и...

Река Банщица в района между пътния възел при КАТ и с. Ябълково излиза от коритото си и образува т.н. меандри, което застарашава пътя свързващ Кюстендил със София. Сред причините за измественето на реката са замърсяването, изсичането на дърветата, ерозия на почвата и др. В момента река Банщица доближава главния път на около 20 метра. В района има и електрически стълбове за високо напрежение, който също са в непосредственна близост.

"Проблема съществува от доста време. От 2005 година насам реката се е приближила с около 20 метра към пътя. Реката непрекъснато се приближава. По поречието могат да се видят скоро паднали чимове с трева от брега. 20 метра за 13 години е много нещо. От Януари месец до сега реката се е изместила с още поне 1 метър. Замърсяването в района е част от причините за проблема. Изхвърля се боклук в реката. Брега е осеян със строителни отпадъци. Не е нормално - все пак това е река, а не сметище." обяснява Любомир Стойков.

Средства за 9 критични места по поречието на реки в Кюстендилска област са включени в проект по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия изготвен от Областна администрация Кюстендил. Общата стойност на проекта е 390 000 евро. Проблемния участък на река Банщица е включен в проекта.

"От няколко години искам средства от Министерски съвет, заложено е и в бюджета на Областна администрация, но за съжаление такави средства не се отпускат. Това място е заложено в прокет по който работим. Крайният срок за кандидатстване изтича в края на Април. Очаквам прокта да бъде одобрен и класиран, за да може проблемните участъци да бъдат прочистени и корегирана за да има нормална проходимост на реките, тъй като найстина нещата излизат извън контрол." обясни областния управител Виктор Янев.

река Бистрица в района на с. Ябълково

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com