Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

КАКВО Е ДА РАБОТИШ В НПО СЕКТОРА И КАКВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ИМА НА НИВО ЕС?

More
5 месеца 4 седмици ago #15308 от Кюстендил Инфо
Кюстендил Инфо created the topic: КАКВО Е ДА РАБОТИШ В НПО СЕКТОРА И КАКВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ИМА НА НИВО ЕС?
Сигурно сте попадали на съкращението НПО на различни уебсайтове...

Сигурно сте попадали на съкращението НПО на различни уебсайтове във връзка със заетостта. Какво обаче представляват НПО, защо бихте искали да работите за такава организация и къде можете да получите повече информация?

Какво представляват НПО?

НПО, или неправителствените организации, са организации с нестопанска цел, които развиват дейност независимо от националните правителства. Често представляват благотворителни организации и показват тенденция да се занимават с борбата срещу бедността, лошото здравеопазване, проблемите на околната среда и социалното изключване.

НПО имат различна големина — могат да бъдат както инициативи на местни общности, така и международни организации, работещи навсякъде по света. Обикновено се финансират от дарения и обединяват хора, които споделят общи интереси и се стремят да постигнат или да съдействат за промени.

 Какви НПО има в Европа?

В ежегодното си класиране „Top 500 NGOs World 2016“ (Най-важните 500 НПО в света за 2016 г.) NGO Advisor включи 185 организации със седалище в Европа, което представлява над една трета от общия списък. Европейските НПО се различават по размер, цели и характер и предлагат широка гама от потенциални възможности за работа. Ето някои от най-известните:

 

  • Oxfam (Обединено кралство):основана през 1942 г., е международна НПО, която работи за премахване на бедността, подпомагане при бедствия и защита на правата на човека.

  • Médecins Sans Frontières (Франция/Швейцария):известна още като „Лекари без граница“, е хуманитарна НПО, известна със своите проекти в развиващи се и разкъсвани от военни конфликти държави, както и с това, че е спечелила Нобеловата награда за мир през 1999 г.

  • APOPO (Белгия/Танзания):неправителствена организация с уникален подход, обучава гамбийски хомяковидни плъхове да откриват противопехотни мини и туберкулоза.

  • Грийнпийс (Канада/Нидерландия):основана в Канада, световно известната екологична НПО е понастоящем със седалище в Нидерландия и има служби в над 40 държави.

 

Какво прави ЕС за установяване на връзка с неправителствените организации в Европа?

Като част от стратегията „Европа 2020“ за интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж, Европейската комисия си постави като приоритетна цел да създаде и укрепи партньорства между институциите на ЕС, националните и регионалните правителства и европейските заинтересовани страни.

Определени генерални дирекции на Комисията също работят в тясно сътрудничество чрез дейности, например срещи два пъти годишно, на които НПО са поканени с цел обсъждане на текущи общностни въпроси (организирани съвместно от ГД „Правосъдие и потребители“ и Social Platform (Социална платформа)), и участие в диалог на заинтересованите страни с НПО на равнище ЕС и социалните партньори (ГД „Трудова заетост, социални въпроси и приобщаване“ в рамките на Европейската платформа срещу бедността и социалното изключване).

Европейският икономически и социален комитет е консултативен орган на Европейския съюз, в който членуват представители на работодателите, работниците и различни интереси. Една от основните области на дейност на ЕИСК е гражданското общество, и по-конкретно начинът, по който ангажираните хора и организации допринасят за политически напредък. На проведените наскоро Civil Society Days 2017 (Дни на гражданското общество 2017 г., 26—27 юни) бяха подчертани ролята на организациите на гражданското общество като свързващо звено между хората и европейските институции и правомощията им да предлагат на ЕС нови перспективи и решения.

Защо да работя за НПО?

Едно от големите предимства на работата за НПО е чувството, че извършвате реална промяна в света или за живота на неговите обитатели. НПО могат да ви дадат възможност да видите непосредствено резултатите от упоритата си работа, което носи огромно удовлетворение както в професионален, така и в личен план.

Освен това, тъй като бизнес структурата на неправителствените организации е често не толкова йерархична, колкото в традиционните предприятия, имате повече възможности за развиване на многостранни умения чрез работа в различни области.

Къде мога да науча за възможностите в неправителствените организации?

На уебсайта на EURES са публикувани широк кръг от обяви за работа, стажове и професионални практики от фирми в цяла Европа, включително НПО.

Онлайн сайтовете за нови работни места често ви дават възможност да филтрирате свободните длъжности по „вид организация“. Това може да е много добър начин да проследите възможностите, предлагани от НПО, във вашата област на интерес. Чрез бързо търсене в интернет можете да намерите списък на основните уебсайтове за работни места във вашата държава.

Уебсайтове като Euro Brussels, Global Jobs и Impact Pool също предлагат множество възможности за работа в НПО в Европа и по света. 

Намирането на обява за работа е само първата стъпка. Трябва да приведете автобиографията си в безупречен вид, да напишете идеалното мотивационно писмо и да се представите отлично на събеседването... само така може да сте сигурни, че сте готови за трудностите на всяка стъпка!

Подробности вижте на сайта на EURES

 

Настоящата публикация е по проект «Европа Директно - Кюстендил»,

реализиращ се с финансиране от читалище «Братство 1869»  и Европейския съюз.

Вижте също ...

Търсене

Вход

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com