Навигация

Помогнете за развитието на сайта...

Можете да помогнете, като ни позволите да ползваме част от ресурса на Вашия компютър за добив на криптовалута!

Loading...

Благодарим Ви!

Комисията за защита на потребителите следи търговците за Великден

More
1 година 2 седмици ago #15212 от Кюстендил Инфо
Кюстендил Инфо created the topic: Комисията за защита на потребителите следи търговците за Великден
Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на...

Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите(КЗП):Започнахме проверки на търговците във връзка с Великденските празници, ще следим и пазарите”

 

Комисията за защита на потребителите (КЗП) извършва интензивни проверки в търговската мрежа и онлайн пространството във връзка с предстоящите Великденски празници. Контролният орган следи за коректността при анонсирането и провеждането на характерните за този период кампании за намаления и промоции. Това обяви председателят Димитър Маргаритов в предаването „Седмицата” на Кирил Вълчев по „Дарик” радио.

Председателят съобщи, че комисията има идея за сформиране на съвместни екипи с представители на Българската агенция по безопасност на храните, на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор и на общините по места за извършване на проверки по пазарите, където се предлагат различен тип стоки, включително и най-често търсените около предстоящите празници през пролетта.

„В обхвата на нашите проверки попада и възможността да се установи произходът на продукта. В противен случай следва санкция. При първоначално нарушение тя е до 30 000 лв., а ако при последваща проверка установим, че отново се прилагат такива нелоялни практики, може да стигне и до 50 000 лв.”, посочи Маргаритов.

По отношение на контрола върху коректността на намаленията той обясни: „В търговските обекти сравнително лесно бихме могли да направим документална проверка и да изискаме разпечатка от паметта на фискалния апарат, за да установим на каква цена е предлаган даденият артикул в минало време. По закон търговецът е длъжен да е продавал стоката на старата цена поне 30 дни преди намалението. Когато по документи установим, че е вдигнал цената няколко дни преди намалението, това е нелоялна търговска практика. В интернет търговията този принцип не е уреден законодателно, затова ние наблюдаваме онлайн търговците в дните и седмиците преди големите празници и анонсираните от тях кампании. Когато търговецът вдигне цената няколко дни преди намалението и посочва 30, 50 или повече процента нереална отстъпка, ние го санкционираме за нелоялна търговска практика.”

В хода на разговора Маргаритов отбеляза, че за първи път от много време насам у нас се радваме на близо четиримесечен зимен туристически сезон и през него не е имало някакви сериозни сътресения. Още повече, че той е по-рисков от гледна точка на това, че е свързан и с ползването на ски писти, съоръжения и пр.

Председателят потвърди, че засилените инспекции по Черноморието започват през май. „Където в минали периоди сме констатирали нарушения, ще имаме предварителни проверки, които да установят дали всичко е наред. Има издадени заповеди за временно затваряне на туристически обекти поради липса на категоризация, както и случаи на несъответствие на степента на категория на даденото заведение или хотел и качеството на предлаганите в тях услуги”, каза Маргаритов. И добави: „За предстоящия летен сезон обмисляме варианти за някакъв тип виртуални приемни или изнесени телефони, които да бъдат поставени до плажа, чрез които туристите да се свързват с нашия колцентър. Както обикновено, ще прегрупираме силите си и ще бъдем навсякъде, където сме необходими и можем да бъдем полезни.”

Вижте също ...

Търсене

Времето в Кюстендил

 

Нагоре
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com